Hva er medisinsk vektnedgang?

Personer med fedme som ikke har gått ned i vekt til tross for endringer i kosthold og aktivitetsnivå, kan få medisinsk hjelp til å gå ned i vekt. Men hva innebærer dette?

Helseskadelig overvekt, ofte omtalt som fedme, betyr mer enn å ha noen ekstra kilo rundt midjen. Det øker risikoen for å utvikle en rekke livsstilssykdommer, slik som diabetes type 2, hjerte- og karsykdom, kreft, og artrose. Mange opplever også redusert livskvalitet og bevegelsesvansker.

De fleste leger bruker BMI (Body Mass Index) for å danne seg et bilde av balansen mellom høyde og vekt, og om denne vekten anses som sunn. En BMI på 30 eller mer defineres som overvekt, mens 40 og oppover defineres som alvorlig overvekt.

I mange tilfeller kan fedme behandles gjennom livsstilsendringer. Ved å endre kostholdsvaner og aktivitetsnivå vil mange oppleve vektnedgang og dermed redusere helserisikoene som forbindes med fedme. Har man derimot foretatt livsstilsendringer over tid uten å se tilstrekkelig vektnedgang, kan medisinsk hjelp være et godt alternativ.  

Medisinsk vektnedgang betyr at man får medisiner som bidrar til vektnedgang ved å blant annet øke metthetsfølelse og minke sultfølelse. Sammen med legen finner man ut hvilke medisiner som passer best til den enkeltes behov. Så legger man en plan for hvordan disse medisinene kan kombineres med kostholds- og aktivitetsendringer.

Da bruker man som regel disse legemidlene:

  • Semaglutide (Ozempic, Wegovy)

  • Liraglutide (Saxenda)

  • Naltrekson-Bupropion (Mysima)

  • Orlistat (Xenical)

Særlig for personer med en BMI over 27 eller 30, som i tillegg har minst én sykdom (for eksempel prediabetes eller diabetes, høyt blodtrykk, hjerte-karsykdom, svært høye fettstoffer i blodet eller søvnapné), kan ha nytte av medisinsk vektnedgang dersom livsstilsendringer ikke har fungert.

Forrige
Forrige

Alt du lurer på om kjønnssykdommer

Neste
Neste

Ta ansvar for egen helse!