Ta ansvar for egen helse!
Mange opplever at helsen blir nedprioritert i en travel hverdag, men å ta ansvar for egen helse er en verdifull investering i lengden. God helse gir økt livskvalitet og reduserer risikoen for å bli syk.
Rutinemessige prøver og undersøkelser kan være nyttig for å avdekke tidlig sykdom og få riktig behandling. I tillegg kan slike undersøkelser hjelpe til med å optimalisere egen helse, for eksempel ved å danne seg en oversikt over forholdet mellom vitaminer og mineraler i kroppen og avdekke eventuelle næringsmangler.
Det kan altså være nyttig å dra til legen selv om du ikke føler deg syk. Målet med en slik helsesjekk er da å:
Sjekke for tegn og oppdage sykdomsutvikling
Vurdere risiko for å utvikle sykdom
Få medisinsk veiledning for å forebygge sykdom
Vurdere om forebyggende tiltak eller behandling har hatt effekt
Det finnes også mange måter man kan ta ansvar over egen helse utenfor legekontoret.
Begrens inntaket av alkohol
Én alkoholenhet inneholder ca. 12 gram alkohol. Én alkoholenhet kan være 33 cl pils, 12 cl vin eller 4 cl sprit. Det anbefales å begrense sitt gjennomsnittlige alkoholinntak til 10 gram per dag for kvinner og 20 gram per dag for menn. Ved å begrense alkoholinntaket reduserer man risikoen for hjerneslag, høyt blodtrykk og hjertesykdommer som atrieflimmer.
Husk hverdagsaktiviteten
Regelmessig, fysisk aktivitet har mange fordeler. Det er godt for hjerte, muskler og skjelett, det kan ha positiv innvirkning på den mentale helsen og det kan bidra til å forhindre en rekke helseplager – både tidlig og sent i livet.
Helst bør man få til 30-60 minutter med moderat aktivitet om dagen. I tillegg anbefales det å gjøre øvelser som aktiverer de store muskelgruppene (rygg, sete og ben) 2-4 ganger i uken. Dette kan være øvelser som knebøy og markløft.
Dersom dette virker vanskelig å legge til i hverdagsrutinene: husk at all aktivitet er bedre enn ingen aktivitet! Å gå eller sykle til jobb, ta trappene i stedet for heisen eller spasere en tur etter middag er veldig mye bedre enn ingenting.
Spis sunt og variert
Et sunt og variert kosthold kan tilføre mengder av vitaminer, mineraler og gode næringsstoffer til kroppen. Sunn og næringsrik mat kan bidra til å forebygge flere sykdommer og helseplager, øke energinivå og overskudd i hverdagen og redusere risikoen for å utvikle livsstilssykdommer som diabetes type 2.
Et sunt kosthold bør inneholde belgfrukter, grønnsaker og bladgrønnsaker, frukt, grove kornprodukter, samt kilder til umettet fett, slik som olivenolje, nøtter og frø. Det anbefales å begrense inntaket av rødt kjøtt og heller velge fisk, skalldyr og hvitt kjøtt (kylling eller kalkun).
Man bør også minimere inntaket av mat- og drikkevarer med tilsatt sukker, bakevarer med hvitt mel, bearbeidede kjøttprodukter og mettet fett.
Et usunt kosthold med høyt inntak av mettet fett og sukker øker risikoen for hjerteinfarkt, hjerneslag, høyt blodtrykk, høyt fettinnhold i blodet, høyt kolesterol og diabetes.
Hold øye med huden
Sjekk huden din regelmessig og hold øye med føflekker og fregner. Oppdager du endringer i farge eller størrelse, bør du få dette sjekket hos legen. Personer som jobber utendørs eller reiser jevnlig til steder med sterk sol, bør sjekkes hos legen regelmessig.
Stump røyken
Røyking øker risikoen for å utvikle mange alvorlige sykdommer. Personer som røyker er mer disponible for åreforkalkning, tannkjøttsykdom, hjerteinfarkt, hjerneslag, lungesykdom, benskjørhet og kreft. Røyking kan også gi redusert fruktbarhet. Det er aldri for sent å slutte å røyke og sykdomsrisikoen reduseres med én gang man slutter. Er det vanskelig å slutte på egenhånd, kan man få hjelp av medisiner for røykestopp.
Oppretthold sunn vekt
Hva en sunn vekt er, avhenger av flere faktorer, slik som kroppens proporsjoner, helsestatus, kosthold og genetikk. Etter internasjonale anbefalinger kan man avgjøre om vekten er sunn ved å måle midjen. Et mål over 94 cm hos menn og 80 cm hos kvinner tyder på at man ikke bør gå mer opp i vekt og at helsen vil bli bedre hvis man går ned litt.
Samtidig bør man heller ikke etterstrebe å være tynnest mulig; undervektige personer har forhøyet risiko for å utvikle mangel på jern og kalsium, samt utvikle benskjørhet.