Alt du lurer på om kjønnssykdommer
Har kvinner og menn like symptomer?
Kvinner og menn kan ha lignende symptomer, men ikke nødvendigvis helt like. Menn kan få symptomer som svie når de tisser, kløe i underlivet eller utflod fra penis. Kvinner kan få symptomer som unormal utflod, svie når de tisser, blødninger eller lukt fra underlivet.
Er det bare unge mennesker som får kjønnssykdommer?
Nei. Gjennomsnittsalderen for de som vanligvis blir smittet av kjønnssykdommer er 15-25 år, men alle som er seksuelt aktive kan bli smittet av kjønnssykdommer – uansett alder.
Beskytter p-piller og hormonell prevensjon mot kjønnssykdommer?
Nei. De eneste prevensjonsmetodene som beskytter mot kjønnssykdom, er kondom og slikkelapp. P-piller, minipiller, p-stav, spiral og lignende beskytter kun mot graviditet.
Forsvinner kjønnssykdommer av seg selv?
Det er sjeldent at kjønnssykdommer går over av seg selv. Det anbefales alltid å oppsøke lege ved partnerbytte eller mistanke om kjønnssykdom. Går man for lenge med ubehandlet infeksjon, kan det i verstefall føre til infertilitet og andre alvorlige komplikasjoner.
Er det bare de som har mange sexpartnere som bør teste seg for kjønnssykdommer?
Nei. Selv om risikoen for å få kjønnssykdommer øker når man har ubeskyttet sex med mange sexpartnere, trenger man bare eksponeres for smitte én gang for å få kjønnssykdom.
Kan alle kjønnssykdommer kureres?
Klamydia, gonoré og mycoplasma blir man helt frisk fra med riktig behandling. Har man herpesvirus kan utbruddene behandles, men selve viruset blir man aldri kvitt. HIV blir man heller ikke frisk fra, men sykdommen og symptomene kan håndteres med medisiner.
Kan man bare bli smittet gjennom vaginalt samleie?
Nei. De aller fleste kjønnssykdommer overfører smitte ved direkte kontakt mellom slimhinner. Slimhinner finnes blant annet i underlivet, i anus og i munnen. Det betyr at man kan bli smittet av kjønnssykdom ved både vaginal-, anal-, og oralsex.
Kan man få kjønnssykdommer av å bruke offentlige toalett?
Nei. Kjønnssykdommer skyldes infeksjoner med bakterier eller virus og kan ikke smitte deg gjennom et offentlig toalettsete.
Kan man være smittet med flere kjønnssykdommer samtidig?
Ja, det kan man. Derfor bør man alltid sjekke seg ved partnerbytte, eller ved mistanke om smitte.
Kan man bli steril av kjønnssykdommer?
Ja. Hvis man går lenge med ubehandlet infeksjon kan dette påvirke fruktbarheten – hos både menn og kvinner.
Hvor vanlig er det å få kjønnssykdommer?
De siste årene har antall tilfeller av kjønnssykdommer som klamydia og gonoré økt betraktelig. I 2022 ble det meldt om nesten 30 000 tilfeller av klamydia i Norge. Nesten 70% av de smittede var under 25 år.